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Dear Sir/Madam 
 
You asked:  
 
 
 Q1a. With regards to administration sets (pump and gravity) used to infuse IV antibiotics, does 
your institution have a policy to flush the administration set to give the full dose of antibiotics in 
accordance with the following guidelines?  
• The Royal Marsden Manual of Clinical Nursing Procedures, Tenth Edition, Chapter 15, which 
states: “After completion of an intermittent infusion, an appropriate diluent solution should be 
administered via the administration set. This is to ensure the full dose of medication has been 
administered to the patient.”  

• The “MEDUSA” injectable medicines guide instructions on how to administer intermittent 
infusions, which states: “Flush the administration set before it is disconnected with sufficient 
volume of sodium chloride (or compatible diluent) to ensure the total dose is given. Flush at the 
same rate the medicine was administered.”  
 
• The National Infusion and Vascular Access Society (NIVAS) “Intravenous Administration of 
Medicines to adults: Guidance on ‘line flushing’ Version 3 2021”, which states: “‘At the end of the 
infusion, the medicine remaining in the infusion set should be flushed with sodium chloride 0.9% 
or other compatible diluent, using one of the methods described below.”  
 
Q1b. If the answer to Q1a is “yes”, is your organisation fully compliant with your policy to flush the 
administration set to give the full dose of antibiotics in accordance with guidelines?  
Q1c. If the answer to Q1a is “yes”, do you follow method 1 or 2 as outlined by the NIVAS 
guidelines linked above?  
Q2a. With regards to administration sets (pump and gravity) used to infuse IV antibiotics, if you do 
have a policy in place to flush the administration set, have you audited compliance with this 
policy?  
Q2b. If the answer to Q2a is “yes”, can you share the audit results? If so, please provide a copy as 
an attachment to your response to this FoIR.  



 

 

Q3. What education measures have you put in place to ensure healthcare professionals in your 
organisation understand:  
a. The existing guidance on flushing administration sets that are used for IV antibiotic infusions 
(as laid out in the sources above)?  

b. The patient risks involved with failing to flush the residual volume of IV antibiotics in the 
administration sets?  

c. The possible effects of not flushing the IV administration set containing IV antibiotics on 
antimicrobial resistance?  
 
Q4. With regards to administration sets (pump and gravity) used to infuse IV antibiotics, which of 
the following (if any) are included in your policy with regards to disposing of the administration set 
and residual volume of either the prescribed antibiotic or flushing solution?  
a. Complete administration set (including drip chamber with sharp) is disposed of into the yellow 
bag.  

b. Complete administration set (including drip chamber with sharp) is disposed of into the orange 
bag.  

c. Complete administration set (including drip chamber with sharp) is disposed of into the sharps 
bin.  

d. Drip chamber/sharp are detached from the administration set line and the drip chamber/sharp 
disposed of in the sharps bin and the rest of the administration set line disposed of in the yellow 
bag.  

e. Drip chamber/sharp is detached from the administration set line and the drip chamber/sharp 
disposed of in the sharps bin and the rest of the administration set line disposed of in the orange 
bag.  

f. Other (please state)  
 
 
 
Please find attached spreadsheet with responses.  
 
 
If you are not entirely satisfied with this response, please do not hesitate to contact the Information 
Governance Department via the email address provided.  If we do not hear from you within 40 days, we 
will assume that we have been able to accommodate your request under the Freedom of Information Act 
2000. 
 
Yours sincerely, 
 
 

 
 
Rabina Tindale 
Chief Nurse & DIPC 
 
 



 

 

PLEASE NOTE: 
 
If you are unhappy with the service you have received in relation to your request and wish to make a 
complaint or request a review of our decision, you should write to: Information Governance Department, 
Wrightington, Wigan and Leigh NHS Foundation Trust, Suite 9, Buckingham Row, Brick Kiln Lane, Wigan, 
WN1 1XX. 
 
If you are not content with the outcome of your complaint, you may apply directly to the Information 
Commissioner for a decision at:  
 
The Information Commissioner’s Office  
Wycliffe House 
Water Lane  
Wilmslow 
Cheshire, SK9 5AF 
 
Helpline number: 0303 123 111 


